რა არის ინსულინრეზისტენტობა და როგორ შევამციროთ ინსულინი სისხლში. 
ინსულინი სატრანსპორტო ჰორმონია, მას გადააქვს გლუკოზა კუნთებში, ან ცხიმში. ინსულინი ბლოკავს ცხიმის წვას.
როგორ დავწიოთ ინსულინი, თუ ვიკვებებით სწორად მაგრამ ინსულინის დონე მაინც მაღალი გვაქვს?
ეს ნიშნავს, რომ გვაქვს ინსულინრეზისტენტობა, რაც არის მეტაბოლური დარღვევა. როცა გლუკოზა მატულობს სისხლში, პანკრეასი იწყებს ინსულინის გამოყოფას, რომელსაც გადააქვს გლუკოზა სისხლიდან ქსოვილებში, მაგრამ უჯრედების რეცეპტორები არ იღებენ გლუკოზას – ეს არის ინსულინრეზისტენტობა. ამ დროს პანკრეასი ზრდის ინსულინის სეკრეციას. ის მუშაობს ცვეთაზე და ერთხელაც შეწყვეტს ინსულინის სეკრეციას და გავხდებით ინსულინდამოკიდებული, ეს მიგვიყვანს პირველი ტიპის დიაბეტამდე. ამ დროს უნდა ავიღოთ სისხლის ანალიზი შაქარზეც და ინსულინზეც.
ჩვენ ვიცავთ სწორ კვებას, მაგრამ მაღალი ინსულინის გამო მაინც ვერ ვიკლებთ წონაში.
როგორ დავწიოთ ინსულინის დონე სისხლში, რომ ჩვენი ცხიმის წვა არ შეჩერდეს?
ჩვენი უჯრედები ბიოქიმიური რეაქციებისთვის იყენებს ენერგიას ატფ–ის საშუალებით, მისი რესინთეზი მუდმივად ხდება ცხიმებიდან, გლიკოგენიდან, ცილებიდან. ანაერობული გლიკოლიზით წარმოიქმნება მხოლოდ 2 მოლეკულა ატფ და ლაქტატი, როცა ვვარჯიშობთ შტანგით, ან განტელებით გვეწყება კუნთის წვა, რაც რძემჟავათია გამოწვეული, ეს ნიშნავს, რომ ვმუშაობთ ანაერობულ რეჟიმში.
ანაერობული გლიკოლიზი ზრდის ქსოვილების მგრძნობელობას ინსულინის მიმართ.
ძალისმიერი ვარჯიშისას ერთი მოლეკულა გლუკოზა გვაძლევს მხოლოდ 2 მოლეკულა ატფ, მაგრამ ამ დროს გვჭირდება ბევრი ენერგია. ამას მივყავართ ორგანიზმის სტრესთან, კუნთის უჯრედებმა სისხლიდან რომ აიღოს გლუკოზა, საჭიროა რეცეპტორების მგრძნობელობის გაზრდა.
ამიტომ, როცა ჩვენ გვაქვს მეტაბოლური დარღვევა და ინსულინრეზისტენტობა, ჩვენთვის აუცილებელია არა სირბილი, რაც აერობული დატვირთვაა, არამედ ანაერობული დატვირთვა სიმძიმეებით. სწორედ ის აიძულებს კუნთის უჯრედების რეცეპტორებს გაზარდოს ინსულინის მიმართ მგრძნობელობა და ჩვენ ვიწყებთ ცხიმების წვას.
აერობული დატვირთვისას ატფ-ის რესინთეზი ხდება ცხიმოვანი მჟავების დაჟანგვის ხარჯზე. ამ დროს ერთი ცხიმოვანი მჟავას მოლეკულიდან ვიღებთ ატფ-ის 138 მოლეკულას, ამიტომ ეს არ ზრდის კუნთის უჯრედების რეცეპტორების მგრძნობელობას ინსულინის მიმართ, თანაც ცხიმოვან მჟავას შეუძლია ინსულინის გარეშეც შეაღწიოს უჯრედის მემბრანის შიგნით. ამის გარდა ინსულინის მაღალი დონე ბლოკავს ლიპოლიზის პროცესს ცხიმის უჯრედში. ამიტომ სარბენი ბილიკი არ გამოგვადგება რეცეპტორების მგრძნობელობის ასაწევად და ინსულინის შესამცირებლად.