საშიში პროდუქტები. პროდუქტები რომლებიც ორგანიზმში იწვევენ ანთებით პროცესებს და ნაადრევ დაბერებას.
ეს პროდუქტები იწვევს ნაადრევ დაბერებას. ორგანიზმში მიმდინარე ქრონიკული ანთებითი პროცესები და სხვა ბევრი პრობლემები ასეთი პროდუქტების სისტემატიურ მოხმარებასთან არის კავშირში.
1. შაქარი – არ აქვს მნიშვნელობა რა სახით მიიღებთ შაქარს: ყავისფერი შაქარი, ფრუქტოზა, თეთრი რაფინირებული შაქარი, გლუკოზა თუ სხვ. კონცენტრირებული ხილის წვენები და გაზიანი ტკბილი სასმელები.
2. ტრანსხიმები –გვხვდება ყველა იმ ტკბილეულში (შოკოლადი, ნაყინი, ნამცხვარი), გამომცხვარ პროდუქციაში, ცომეულში და ფასფუდებში, რასაც გარეთ საცხობებში და მაღაზიებში ვყიდულობთ. მოერიდეთ სპრედებს, ჰიდროგენიზირებულ ცხიმს და რაფინირებულ ზეთს.
3. გადამუშავებული და რაფინირებული პროდუქტი – გადამუშავებული ხორცეული (სოსისები, ძეხვეული, შებოლილი ხორცი), კანგაცლილი მარცვლეული, თეთრი ბრინჯი, თეთრი ფქვილი, ლაფშა, მაკარონი, სწრაფი მომზადების ბურღული, პეჩენიები, ორცხობილები და გამომცხვარი ფუნთუშეული, პასტერიზებული რძე.
4. შემწვარი, დაბრაწული საკვები – ცილოვანი საკვების წვის დროს ხდება კოლაგენის და გლუკოზის შერწყმა, ამის შედეგად წარმოიქმნება შებრაწული ანუ გლიკირებული ზედა ფენა (კანი). გლიკირების შედეგად წარმოიქმნება დიდი რაოდენობით საშიში ნივთიერებები, რომლებიც ნაწლავებში იწვევენ ანთებით პროცესებს.
5. ალკოჰოლი – ალკოჰოლის ხშირი მიღება აზიანებს ღვიძლს და იწვევს ანთებით პროცესებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაში.
6. ქიმიური დანამატები – თითქმის ყველა პროდუქტი რასაც აქვს 3 დღეზე მეტი შენახვის ვადა დიდი რაოდენობით შეიცავს ქიმიურ კონსერვანტებს, სხვადასხვა გემოს და სუნის მიმცემ ემულგატორებს. ასეთი დანამატები საშიშია ჯანმრთელობისთვის, რადგან იწვევენ სხვადასხვა სერიოზულ დაავადებებს.