შეგვიძლია თუ არა კვერცხი გავხადოთ ცილის მიღების ძირითადი წყარო?
დიდი ხნის განმავლობაში ჩვენ გვარწმუნებდნენ, რომ კვერცხში ბევრი ქოლესტერინია და იწვევს გულსისხლძარღვთა დაავადებებს. ბოლო დროს ჩატარებული 6 სხვადასხვა კლინიკური გამოკვლევით დადგინდა, რომ კვერცხი არ იწვევს გულის დაავადებების ზრდას. მართალია კვერცხში არის ქოლესტერინი, მაგრამ კვერცხში ასევე არის ლეციტინი, ქოლინი და ვიტამინი B–3, რომლებიც შლიან ქოლესტერინს.
კვერცხის კვებითი ღირებულება უმაღლესია – 97, მერე მოდის ხორცი – 95, რძის პროდუქტი – 94 და ბოლო ადგილზეა მცენარეული ცილა – 47. კვერცხი შეიცავს ყველაზე ხარისხიან ცილას, მასში არის ამინომჟავების სრული სია და ყველა საჭირო ნუტრიენტი, რომლებიც მთლიანად აითვისება ორგანიზმის მიერ. კვერცხის და ხორცის ცილა უფრო სასარგებლოა, ვიდრე მცენარეული ცილა არა მარტო კუნთებისთვის, ასევე ორგანიზმის ყველა სხვა ნაწილებისთვის (კანი, ძვლები, სისხლძარღვები, იმუნური სისტემა, ფერმენტები და სხვ. შეიცავს ცილას). ამიტომ, დაზიანებული ცილის შესაცვლელად ორგანიზმს ჭირდება დიდი რაოდენობით ადვილად ათვისებადი ხარისხიანი ცილა, რისთვისაც კვერცხი პირველ ადგილზეა.
კვერცხი შეიცავს ყველა საჭირო ნუტრიენტს:
ვიტამინებს – A, B-3, E, D, K
ომეგა 3
სპინგომიელინი – ეწინააღმდეგება ათეროსკლეროზული ბალთების წარმოქმნას სისხლძარღვებზე.
ქოლინი – გვიცავს ღვიძლის გაცხიმოვნებისგან და ჭარბი ქოლესტერინისგან.
ლუტეინი – აუმჯობესებს მხედველობას.
ფოსფოლიპიდები – ანთების საწინააღმდეგო ნივთიერება.
ერთი კვერცხი შეიცავს 7გრ. ცილას. კვერცხის გულში უფრო მეტი ცილაა, ვიდრე თავად ცილაში. 100 გრ. კვერცხის გულში არის 16 გრ. ცილა, ხოლო 100 გრ. ცილაში მხოლოდ 10 გრ. ცილა. ვარჯიშის შემდეგ კუნთის აღდგენისთვის და ზრდისთვის მთლიანი კვერცხის მიღება უფრო მეტ შედეგს მოგცემთ, ვიდრე მხოლოდ კვერცხის ცილის მიღება.
ასე რომ, შეგიძლიათ კვერცხი გახადოთ ცილის მიღების ძირითადი წყარო, მიიღოთ გაცილებით მეტი კვერცხი დღეში ვიდრე 2-3, როგორც ამას გვირჩევდნენ ადრე.